Kasvatus- ja kuntoutuskoira Nala

Koulussamme työskentelee pääasiassa keskiviikkoisin erityisluokanopettaja Sari Rajalan työparina 5-vuotias koulukoira Nala. Nala on rodultaan hovawart ja on kuulunut koulumme henkilökuntaan jo viisi vuotta. Sari ja Nala ovat suorittaneet Jyväskylän ammattikorkeakoulussa Koira-avusteinen kasvatus ja kuntoutus täydennyskoulutuksen. Koulutuksessa käsiteltiin mm. eri tapoja, miten koiraa voi käyttää apuna kasvatuksessa ja opetuksessa, koiran käyttäytymistä ja koulutusta sekä turvallisuus- ja hygieniaseikkoja, jotka pitää huomioida koiran tuomisessa työpaikalle. Koulutuksen päätteeksi Nala läpäisi soveltuvuuskokeen, jossa testataan koiran sopivuutta työskentelyyn esim. lasten ja vanhusten parissa. Opetushallituksen ohjeiden mukaan vakituisesti koulussa työskentelevien koirien tulisi kaikkien olla tämän kokeen läpäisseitä.
Koira-avusteisuus on viime vuosina kasvattanut suosiotaan valtavasti ja koiria käytetään paljon apuna esim. fysio- ja toimintaterapiassa, vanhainkodeissa sekä kouluissa. Tutkimusten mukaan sekä viime vuosien kokemusten perusteella koiran läsnäolo luokassa rauhoittaa ilmapiiriä, vaikuttaa oppilaiden käyttäytymiseen positiivisesti ja motivoi oppilaita työskentelemään ahkerammin. Nala on ollut apuna mm. äidinkielen (sanaluokat, koiratarinat, lukukoirana) ja matikan tunneilla (mittaaminen, erilaiset pelit) sekä liikuntatunneilla. Joskus Nala on vaan odottanut omassa paikassaan, että oppilaat ovat aina tiettyyn tavoitteeseen tehtävissä päästyään saaneet käydä näyttämässä sille tehtävää tai antamassa herkun.
Nalan kotiluokka on pienryhmä, mutta se on myös koko koulun käytettävissä tarpeen mukaan. Monet luokat ovat käyneet lukemassa Nalalle ja tämä on osoittanut motivoivan kovasti oppilaita lukemiseen. Nala onkin toiminut jo useamman vuoden kirjastossa lukukoirana. Välitunnilla Nala on siliteltävänä ja halattavana ulkona. Nala on aina ulkona ja käytävillä sekä tarvittaessa luokassa kytkettynä. Allergiat ja mahdolliset koirapelot otetaan tietysti huomioon kaikessa toiminnassa.
Nalan lisäksi maanantaisin Leena Myllymäen luokassa vierailee silloin tällöin Leenan koira, joka on Nalan tyttö Usva ja Nalaa ”sijaistaa” satunnaisesti Nalan poika Ukko. Molemmat koirat ovat koulumme oppilaille tuttuja viime vuodesta.