Kasvatus- ja kuntoutuskoira Nala

Koulussamme työskentelee pääasiassa tiistaisin ja keskiviikkoisin erityisluokanopettaja Sari Rajalan työparina 2-vuotias koiratyttönen Nala. Nala on rodultaan hovawart ja on ollut koulussamme jo liki kaksi lukuvuotta yhtenä päivänä viikossa. Nala on suorittanut Jyväskylän ammattikorkeakoulussa Koira-avusteinen kasvatus ja kuntoutus -täydennyskoulutuksen. Koulutuksessa käsiteltiin mm. eri tapoja, miten koiraa voi käyttää apuna kasvatuksessa, koiran käyttäytymistä ja koulutusta sekä turvallisuus- ja hygieniaseikkoja, jotka pitää huomioida koiran tuomisessa työpaikalle. Keväällä 2018 Nala läpäisi Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n järjestämän soveltuvuuskokeen, jossa se todettiin sopivaksi koulutyöhön.

Koira-avusteisuus on viime vuosina kasvattanut suosiotaan valtavasti ja koiria käytetään paljon apuna esim. fysio- ja toimintaterapiassa, vanhainkodeissa sekä kouluissa. Tutkimusten mukaan sekä viime lukuvuoden kokemusten perusteella koiran läsnäolo luokassa rauhoittaa ilmapiiriä, vaikuttaa oppilaiden käyttäytymiseen positiivisesti ja motivoi oppilaita työskentelemään ahkerammin. Nala on ollut apuna mm. äidinkielen (sanaluokat, koiratarinat, lukukoirana) ja matikan tunneilla (mittaaminen, erilaiset pelit) sekä liikuntatunneilla. Joskus Nala on vaan odottanut omassa paikassaan, että oppilaat ovat aina tiettyyn tavoitteeseen tehtävissä päästyään saaneet käydä antamassa sille herkun.

Nalan kotiluokka on pienryhmä, mutta se on myös koko koulun käytettävissä tarpeen mukaan. Joskus se on myös välitunnilla kaikkien siliteltävänä ja halattavana ulkona. Nala on aina ulkona ja käytävillä sekä tarvittaessa luokassa kytkettynä. Allergiat ja mahdolliset koirapelot otetaan tietysti huomioon kaikessa toiminnassa.